۱۳۹۳-۰۳-۱۴

چرا اسلام ازدواج در نه سالگی را مجاز می‌داند

در یک سال گذشته اخباری در خصوص مرگ اطفال به دلیل ازدواج در سنین پایین شنیدم و این سوال برایم مطرح شد که اولین بار چه زمانی این امر قبیح به اسم اسلام مطرح شده است.
در این مورد قدیمی ترین اثری که دیدم تاریخ طبری ( حدود قرن 400 هجری ) است .
برای رد این رسم , دلایل باید از لحاظ شرعی برای همه گرایشهای اسلامی پذیرفته شده باشد . دلایل یافت شده را در زیر می‌آورم و ترتیب ذیل امری ذهنی بوده و خواننده ترتیب خاص خود را مد نظر بگیرد.
اول عقل , بدیهی است که در ازدواج هیچ فرد عاقلی قبول نمیکند طفلی را در اختیار مرد شهوت رانی قرار دهد و در اکثر قوانین این امر جرم است .یعنی عقل و توافق عمومی بر قبح این امر است .
دوم , روش زندگی فرزندان رسول الله (ص) هیچ کدام از ائمه معصومين این امر را انجام نداده‌اند .نظر به این که آن بزرگان عملا هم اسلام را آموزش می‌داند ( مانند آموزش وضو حسنین ( ع )) این امر از هیچ یک از آنها مشاهده نشده است .
سوم , در صدر اسلام این امر از هیچ یک از صحابه و مسلمین مشاهده نشده است .
چهارم , شایعه ازدواج رسول الله و عایشه در سنین کم
برای این امر به حدیث نقل قول شده از عایشه از کتاب طبقات الکبیر(ابن سعد ابن منیع بغدادی, جلد هشت , صفحات 52 به بعد ) نوشته شده در آغاز سده سوم هجری و بسیاری از کتب معتبر شیعه و سنی به شرح زیر
عایشه نقل کرده‌اند که رسول خدا همیشه از خدیجه به نیکی یاد میکردند و من ناراحت میشدم و به پیغمبر میگفتم ......
خدیجه پیرزنی بیوه بود، خداوند بهتر از او نصیب تو کرد.
پیامبر دلتنگ شد و گفت: «

نه؛ به خدا قسم هیچ‌یک از شما از خدیجه برتر نیستند؛ آن هنگام که مردم و نیز شما کافر بودید، او مرا تصدیق کرد، ثروتش را در اختیارم گذاشت و خداوند از بطن او فرزندانی به من بخشید.
...
این امر به زمان تصدیق خدیجه ام المومنین از رسول خدا , یعنی سن چهل سالگی ایشان اشاره دارد .
رسول الله می‌فرماید که در آن زمان شما کافر بودید .
عاقلانه نیست که طفل صغیر را شماتت کافری نمایند ( آن هم چه کسی , رحمت للعالمین ) یعنی در آن زمان عایشه دوسال و پنج سال نداشتند و با اقل سن تمیز ( نه سال ) داشته‌اند .
بنابراین در زمان ازدواج با رسول خدا , یعنی بعد از هجرت ( یازده سال بعد ) حداقل سن عایشه بیست سال خواهد شد .
اما این سوء تفاهم از کجا ممکن است ریشه داشته باشد ؟
در میان تازه مسلمانان اصطلاحی است که زندگی حقیقی را از زمان اسلام میدانند و زندگی زمان قبل را جزء عمر حساب نمی‌کنند . بنابراین معنی عمر نه سال عایشه در زمان ازدواج با رسول خدا یعنی ایشان نه سال بود که مسلمان شده‌اند .
در صدر اسلام این امر برای همه واضح بود و کسی شکی نداشت . لذا در این مورد اثری ( مکتوب جهت توضیح واضحات ) نمی‌بینیم .
ممکن است کسی که با این امر آشنایی نداشته برایش سوء تفاهم شده باشد و اشتباها سن ام المومنین عایشه را بدینگونه گفته باشد .
نظر به گناه بزرگ این امور افراد شنونده نیز حمل بر صحت گرفته و این امر اشتباه از یک زمانی ( حدود سده چهارم هجری ) در بین مسلمین گسترش یافته است .
پنجم , قرآن
در دو جای قرآن به ازدواج با دختران جوان اشاره شده است .
اول , سوره نساء آیه ۶
دوم , سوره نساء آیه ۲۵

در خصوص زن مومن جوان
حداقل معانی مومن را مفسرین " اسلام " گفته‌اند . و اسلام چند چیز را بر فرد مجاز میکند .
اول معامله ( آیه " ان الله اشتری المومنین ... " سوره توبه آیه ۱۱۱ نشان میدهد که ایمان معامله است با حق تعالی )است که معامله با مسلم صحیح است . یعنی توان تصرف در مال خود را داشته باشد ( و این توان تصرف علاوه است بر داشتن مال ). در اینجا با آیه اول مشابهت معنایی مشاهده می‌گردد .
همچنین قضات شهادت مسلم را میپذیرند . و شرایط قبول شهادت , علاوه بر بلوغ جنسی , عاقل بودن نیز است .
یعنی کودک و سفیه تا زمانی که تمیز حق و باطل ندهند و عاقل به حساب نیایند لفظ اسلام بر ایشان اطلاق نمی گردد .
شرط این عقل را نیز قضات ( برای قبول شهادت ) بیان کرده‌اند.
این همه می‌رساند که شرط اسلام آوردن , داشتن عقل و درک مسئولیت و وظایفی است که اسلام بر شخص می‌گذارد , چه بدون این امر , شخص سفیه نیز میتواند اقرار به اسلام نماید و چون به همان میزان به هر امر باطلی نیز میتواند اقرار کند , آن باطل است .
امروزه ما به رعایت قول مشهور , هر کس را که در هر خانه به دنیا آمده باشد , به دین همان خانواده می‌دانیم در حالی که دین امر ارثی و تبعیت از خانواده نیست و خود شخص باید انتخاب نماید.( از توضیح این امر در اینجا صرفه نظر میکنم )

هیچ نظری موجود نیست: