۱۳۹۵-۰۶-۰۵

یک پارادوکس در مبارزه با فساد

همگان دوست دارند در یک کشور بدون فساد زندگی کنند. اما در جایی که فساد وجود داشته باشد, از داخل نمیتوان با آن مبارزه کرد. باید از افرادی خارج از سیستم وارد کارزار شده و فساد را ریشه‌کن کنند.
فرض کنیم کشوری مانند افغانستان که همگان به فساد در دولت واقف هستند, بخواهد مبارزه‌ای با فساد صورت بگیرد, آیا این امر ممکن است ؟
کسی که بخواهد با فساد مبارزه نماید باید قویترین فرد مجموعه باشد . این فرد باید بتواند سایر افراد فاسد را کنار گذاشته یا از فساد آنها جلوگیری نماید. اما در یک جامعه فاسد, چه کسی قویترین فرد است ؟
کسی که در این گروه قوی شده, خود باید فاسدترین فرد باشد, در غیر اینصورت او نمی توانست رشد نماید یا در جامعه فاسد باقی بماند. از طرفی این فرد دوستانی بلید داشته باشد که به واسطه آنها قدرتمند باشد . چون دولت فاسد است , این افراد نیز فاسد خواهند بود . در واقع شبکه قدرت دولت فاسد , شامل پذیرش فساد توسط گروه است و حفظ حریم فساد دیگران . در نتیجه کسی که در بالای شبکه قدرت قرار دارد یا فاسدترین افراد است یا منصوب فاسدترین فرد گروه خواهد بود .
حالا آیا میتوان از فاسدترین فرد جامعه خواست که با خود و فلسفه قدرت خود, همچنین با همه دوستان و پایه‌های قدرت خود مبارزه کند ؟ آیا این شخص اصلا اگر بخواهد , میتواند در این مبارزه پیروز شود ؟
طبیعی است که این کار امکان‌پذیر نمی باشد.
راه حل حمایت همه آحاد جامعه از کسی است که از خارج شبکه فعلی قدرت وارد دستگاه گردد.
این امر نه فقط برای افغانستان,  بلکه پاکستان و برزیل و همه کشورهای مشابه مصداق خواهد داشت.

هیچ نظری موجود نیست: